Ο τελευταίος, μετά την ολοκλήρωση της κούρσας ζήτησε και πήρε την φανέλα του Πιστόριους, αναγνωρίζοντας την ηρωική προσπάθεια του
Τουλάχιστον 80.000 θεατές ένιωσαν χαρά και σε καμία περίπτωση οίκτο για τον Νοτιαφρικανό αθλητή.
Πριν από 24 χρόνια και ενώ ήταν μόλις 11 μηνών έχασε τα κάτω άκρα του λόγω ενός προβλήματος στην περόνη. Δύο μήνες αργότερα βγήκε από το νοσοκομείο και φόρεσε τα πρώτα του τεχνητά μέλη.
Το ίδιο μωρό κατάφερε όσα του στέρησε η φύση να τα αναπληρώσει χάρη στην ατσάλινη θέληση του.
Τον αποκαλούν "Blade Runner" αλλά και ως "τον ταχύτερο άνθρωπο στον κόσμο δίχως πόδια". Ηταν ο πρώτος μη αρτιμελής αθλητής που παίρνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
"Το όνειρο να ζήσω την εμπειρία των ολυμπιακών αγώνων έγινε πραγματικότητα. Δούλευα σκληρά για έξι χρόνια προσπαθώντας να φτάσω σε ανταγωνιστικές επιδόσεις. Ζω μία απίστευτη εμπειρία" τονίζει ο πρωταθλητής της ζωής.
Το ερώτημα που τέθηκε από την ημέρα που ο Πιστόριους εμφανίστηκε στο διεθνές προσκήνιο ήταν εάν ένας αθλητής με ελαφριά τεχνητά μέλη είχε το πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων;
Δεν έλειψαν οι ενστάσεις από ουκ ολίγους συναθλητές του, καθώς θεώρησαν πως τα ειδικά προσθετικά μέλη "Flex-Foot Cheetah" κατασκευασμένα από την ισλανδική εταιρεία Össur έφερναν σε θέση ισχύος τον Πιστόριους.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Τρία χρόνια αργότερα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) τον κάλεσε να λάβει μέρος σε αγώνα 400 μέτρων με αρτιμελείς αθλητές προκειμένου να αναλυθεί η τεχνική του.
Ο Πιστόριους τερμάτισε στην τελευταία θέση. Τον Νοέμβριο του 2007 υποβλήθηκε σε μία σειρά εξετάσεων από την Αθλητική Ακαδημία της Κολονίας που κατέδειξαν, σύμφωνα με τον καθηγητή Βιομηχανικής δρα Πέτερ Μπρέγκεμαν, ότι "ο Πιστόριους έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με αρτιμελείς αθλητές".
Λόγω του συγκεκριμένου πορίσματος τον Ιανουάριο του 2008 η IAAF και η ΔΟΕ τον απέκλεισαν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.
Ο 25χρονος Νοτιαφρικανός αφού χαρακτήρισε "ανώριμους" όσους του έκοψαν τον δρόμο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκίνησε δικαστικούς αγώνες φτάνοντας μέχρι το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS).
Εκεί αποδείχθηκε πως ο δρ. Μπρέγκεμαν κατέληξε σε εσφαλμένα συμπεράσματα καθώς ο Πιστόριους εξετάστηκε μόνο σε ευθεία γραμμή, δίχως να υπολογιστούν άλλοι παράμετροι που αφορούν στην εκκίνηση της κούρσας αλλά και κατά την διάρκεια της επιτάχυνσης.
Ο Πιστόριους δικαιώθηκε βάζοντας πλώρη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 400 μέτρα και πρώην στα 200 μέτρα, Μάικλ Τζόνσον είχε εκφράσει με την σειρά του, επιφυλάξεις.
"Ο Όσκαρ ξέρει τις θέσεις μου, επειδή δεν γνωρίζουμε αν τα προσθετικά που φοράει του δίνουν πλεονέκτημα, είναι άδικο να αγωνιστεί μαζί με τους υπόλοιπους δρομείς.
Σίγουρα η ιστορία του είναι σπουδαία και ο ίδιος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, για αυτό και ο κόσμος δυσκολεύεται να με καταλάβει όταν μιλάω με αυτό τον τρόπο για κάποιον άνθρωπο με αναπηρία", τόνισε ο Τζόνσον.
Ο Πιστόριους έχει την δική του απάντηση στους αμφισβητίες του. "Αφού οι λεπίδες μου δίνουν τόσο μεγάλο πλεονέκτημα γιατί άλλοι αθλητές που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με μένα δεν είναι εξίσου γρήγοροι;
Ο κόσμος θεωρεί πως είναι υπέρ μου το γεγονός πως είναι ελαφρύτερα τα πόδια μου, όμως υπάρχει μικρότερη κυκλοφορία του αίματος ενώ δεν έχω τέντονες στους αστραγάλους. Κανείς δεν αναφέρεται σε αυτά.
Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα. Η καρδιά μου ξέρει ποιο είναι το σωστό, δεν θα έτρεχα εάν είχα αμφιβολίες".
Το γεγονός πως ο Πιστόριους δεν θεωρείται επίδοξος ολυμπιονίκης, βοηθά ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις.
Εάν για παράδειγμα διεκδικούσε το χρυσό μετάλλιο η αμφισβήτηση θα ήταν πιο έντονη. Τουλάχιστον οι συναθλητές του, αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνει να σταθεί σαν ίσος προς ίσο παρά τα κινητικά προβλήματα του.
Ένα μωρό που γεννήθηκε δίχως κόκαλα στα πόδια, πλέον λογίζεται ως ένας από τους ταχύτερους αθλητές στον κόσμο.
Ο Όσκαρ Πιστόριους μεγάλωσε με την μητέρα του, η οποία ποτέ δεν του συμπεριφέρθηκε απαξιωτικά. Στον ένα γιο έλεγε να φορέσει τα παπούτσια του για να πάει στο σχολείο και στον άλλο να φορέσει τα τεχνητά μέλη του.
"Στον δικό μου κόσμο τα πρόσθετα μέλη μου ήταν τα παπούτσια μου" σημειώνει ο Πιστόριους.
Ο Λουγκουέλιν Σάντος από τον Άγιο Δομήνικο, ο οποίος τερμάτισε πίσω από τον Πιστόριους στην κούρσα των 400 μέτρων στέκεται στην ιδιατερότητα του διάσημου πλέον αθλητή.
"Είναι στα αλήθεια σκληρό για μένα να πω, πως ένας αθλητής δίχως πόδια έχει το πλεονέκτημα στον στίβο. Γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι για εκείνον.
Στον στίβο τιμωρούνται αθλητές για δύο χρόνια επειδή πήραν λάθος χάπι για να κοιμηθούν.
Είναι απίστευτα δύσκολο και άβολο για μένα ή για οποιονδήποτε αθλητή να του πάει κόντρα. Νομίζω πως μπορεί να αγωνίζεται μέχρι κάποιος να έχει πραγματικές αποδείξεις".
Ο Πιστόριους όταν δεν προπονείται για να βελτιώσει τις επιδόσεις του, παίζει πόλο, ράγκμπι, μποξ ενώ παίρνει μέρος ακόμη και σε αγώνες μότο κρος!
Μάλιστα, είχε πέσει από τη μηχανή του με συνέπεια τα τεχνητά μέλη του να βρίσκονται αρκετά μέτρα πιο μακριά.
Ο ίδιος με την παροιμιώδη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα που τον χαρακτηρίζουν δεν παραπονέθηκε. Τα τοποθέτησε ξανά στο σώμα του και συνέχισε τον αγώνα του. Όπως κάνει άλλωστε εδώ και 24 χρόνια...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου